Nieuws en artikelen

Deze bladzijde hebben we neergepend om de wijzigingen en uitbreidingen van deze website te vermelden. Het is ook de bedoeling in de toekomst het aantal artikelen verder uit te breiden. De vermelding hiervan vindt u dan op deze pagina en de interne links naar deze artikelen tevens op de pagina met het overzicht, de artikelen index.
De meest recente datum is hier bovenaan gezet zodat er niet steeds naar beneden gescrolled dient te worden. Dit ding zal uiteindelijk toch wel knap lang gaan worden...

Datum: Nieuws en / of een artikel:
03-08-2012 De praktijk is gesloten van 4 tot en met 13 augustus 2012. In deze tijd heb ik een werkvakantie in Gruey-les-surance in de Franse Vogezen. Zoals in voorgaande jaren is het dan mijn taak om een groep zangers en instrumentalisten op de piano te begeleiden. Het manneke blijft gewoon thuis in Haarlem. Hij past op het pand en gaat verder met opruimen. Zeker als je in een ruim huis woont, en dan doen we, heb je samen in de loop der tijd een partij spullen die je eigenlijk zelden of nooit meer gebruikt...
15-02-2011 Er doen al een tijd geruchten de ronde dat kruiden en kruidenpreparaten ingaande april 2011 niet meer verkocht zouden mogen worden. Het betreft hier dan kruiden die als geneesmiddel verkocht werden of worden. Geneesmiddelen worden binnen de geneesmiddelenwet gereguleerd. Net als voor deze geneesmiddelen bestaat er ook voor kruidengeneesmiddelen een verplichte autorisatie (machtiging). Voor traditionele kruidengeneesmiddelen geldt er een vereenvoudigde procedure tot registratie; Richtlijn 2004/24/EG. De traditionele geneesmiddelen op basis van kruiden die reeds voor het van kracht worden van de wet in 2004 op de markt waren moeten ook per april 2011 aan de wet voldoen. Alleen de geautoriseerde kruidengeneesmiddelen mogen dan vanaf april 2011 nog verkocht worden. Het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) verzorgt in Nederland ook de registratie van kruidengeneesmiddelen. Kruiden die als voedingssupplement op de markt zijn of gebracht worden vallen niet onder deze regeling. Deze blijven dus als voedingssupplement gewoon te koop (Bron: Natuur- en gezondheids-producten Nederland, ofwel NPN en VitOrtho).
22-12-2010 Gedurende de afgelopen maanden zijn er weer de nodige uurtjes aan de website gespendeerd. Het lexicon heeft weer de nodige uitbreidingen ondergaan. Het laatste deel van deze maanden hebben we gebruikt om een lijst van geneeskrachtige kruiden op te stellen. Deze lijst is net als het lexicon verdeeld over, in dit geval 18, verschillende pagina's. De informatie hebben we geput uit tot dusver 7 kruidenboeken. Dit is de eerste opzet, de lijsten zullen later wel met meer informatie uitgebreid worden. Het is de versie die van de Latijnse of botanische namen naar de Nederlandse namen gaat. We hebben ook nog een aantal boeken in de kast staan die uitgepluisd zullen gaan worden...
15-07-2010 De praktijk is gesloten van 17 tot en met 26 juli 2010. Dit in verband met een muziekweek in de Vogezen. Arda neemt daar de pianobegeleiding voor haar rekening.
02-07-2010 Vandaag beleeft praktijk De Helianthus haar 12,5 jarig jubileum. We hebben dit samen met een smakelijk etentje in een restaurant gevierd.
21-02-2010 De laatste dag van de actie met de printbon was zaterdag 20 februari 2010. Deze actie heeft De Helianthus toch wel weer een aantal nieuwe klanten opgeleverd. De praktijk is kort gesloten van di 23 tot zo 28 februari, dit in verband met een uitje in eigen land samen met een vriendin. Het manneke blijft gewoon thuis, hij mag op de praktijk passen...
09-01-2010 De oliebollen en appelflappen zijn weer verteerd en het geraas van het vuurwerk is verstomd. Wat een stank levert dat laatste op! In de afgelopen tijd hebben we wat wijzigingen en uitbreidingen in de website gedaan. Verder zijn er een paar foto's bijgeplaatst en recent zijn er een tweetal pagina's bijgekomen. De eerste pagina vertelt u wat over het register beroepsbeoefenaren in de natuurlijke gezondheidszorg, het RBNG. Het tweede artikel gaat dan over het tuchtrecht beroepsbeoefenaren natuurlijke gezondheidszorg, dit is afgekort tot TBNG. Beide zijn ondergebracht in een stichting.
10-08-2009 De weekjes vakantie zijn weer voorbij. Morgen kunt u alweer bellen en woensdag 12 augustus is de praktijk weer geopend. Tijdens voorgaande dagen zijn er op een aantal pagina's foto's geplaatst.
24-07-2009 De door Arda, slechts kort voor haar vakantie, geschreven tekst over allergie en Ayurveda is een uitbreiding op de reeds bestaande pagina's over dit onderwerp. U vindt hier wat allergie volgens de Ayurveda is, de etiologie, de Srotamsi, de specifieke uitingen per Dosha, het behandelen, tips en ayurvedische kruiden tegen allergie. Verder nog een gedeelte over melkintolerantie, melkproducten en alternatieven. Het lexicon is gedurende de afgelopen weken met ruim 400 ingangen uitgebreid.
17-07-2009 17 juli 2009 is voorlopig even de laatste dag dat de praktijk geopend is. Op 18 juli rijdt Arda mee naar Frankrijk en daar op aansluitend naar Italië. Het gaat een werkvakantie worden. Na een dag of zo, om bij te komen in Haarlem, zal de praktijk op 12 augustus 2009 weer van start gaan.
07-07-2009 Er zijn de afgelopen tijd een behoorlijk aantal pagina's gewijzigd en / of aangevuld. Verder hebben we op een aantal pagina's afbeeldingen toegevoegd. Het meest in het oog springend hierbij zijn de index met artikelen (11 plaatjes) en de laboratorium SKB test (4 opnamen en 15 kleinere).
13-06-2009 We hebben een nieuwe pagina getikt met een nu nog klein aantal wetenswaardigheden (weetjes). Deze weetjes hebben allemaal wel iets van doen met drinken, eten, leven, gezondheid of ziekte.
04-06-2009 De allergie pagina heeft z'n eerste onderliggende broertje gekregen. Deze pagina gaat over het volgens de TCM (traditionele Chinese geneeswijzen) behandelen van verschillende allergische aandoeningen zoals astma en eczeem. U vindt een aantal hoofdstukken over het met acupunctuur behandelen van door allergie veroorzaakt astma, hoesten, hooikoorts, eczeem en voedselallergie. Veel hierbij gehoorde klachten zijn natuurlijk eczeem en jeuk. De pagina: allergie en acupunctuur volgens de TCM.
08-05-2009 We hebben begin deze maand de pagina met voorvoegsels aanzienlijk uitgebreid.
28-04-2009 Sinds april beschik ik in mijn praktijk ook over een moxalamp (TDP). Binnen de traditionele Chinese geneeswijzen (TCM) kan er nu dus behandeld worden met acupunctuur, cuppen, moxa en natuurlijk de moxalamp die geen geur verspreid zoals dat met moxa het geval is.
11-04-2009 Er wordt door steeds meer mensen op het internet gezocht met de woorden allergeen, allergie, allergisch, astma, overgevoelig en overgevoeligheid. Ze komen ook vaker op onze website binnen, echter we hadden geen pagina over allergie om de leeshonger een beetje te stillen. We hebben hem nu wel, allergie en overgevoeligheid.
03-04-2009 Deze pagina had eigenlijk al halverwege 2007 geschreven moeten worden (schaamte...!). Maar goed, hier is ie dan: de pagina over acupunctuur. Met de diagnose, werking en lijsten met indicaties volgens de Nederlandse vereniging voor acupunctuur (NVA) en de wereld gezondheidsorganisatie (WHO).
15-03-2009 Voordat je het in de gaten hebt is het flesje mineraalwater, dat je dagelijks(?) naar de mond brengt, ook al niet meer wat het gisteren nog was... Een update van de vergelijking van mineraalwatertje's met nieuwe cijfers, te vinden in de artikelen index.
22-02-2009 We hebben in de contact-pagina wat wijzigingen aangebracht. De beide statische route kaartjes zijn verdwenen: tamelijk zinloos in een tijd met tom-tom's en routeplanners. Daarvoor in de plaats nu een handig veld waar een bezoeker de eigen postcode kan invullen waarna www.routenet.nl een route genereerd met bijbehorende kaartjes. Op deze kaartjes kan worden in- en uitgezoomd maar ze bieden tevens een functie om te schuiven. De pagina toont de geschatte reistijd, afstanden en kan natuurlijk ook uitgeprint worden. Een andere mogelijkheid is het tonen van diverse winkels die zich redelijk dicht in de buurt van de praktijk bevinden.
18-02-2009 Een nieuwe pagina over het spijsverteringsstelsel in ons lichaam. Met de stof over dit onderwerp kan je zeker een boek van bescheiden afmetingen vullen. We hebben hier een poging gedaan wat over de functies, het verteren (splitsen), de maag, dunne darm, dikke darm, galblaas, alvleesklier (pancreas) en wat voorkomende aandoeningen en klachten te vertellen.
25-12-2008 De laatste belangrijke uitbreiding van het lexicon was van 6 juni dit jaar. We hebben nu weer een kleine 1000 items toegevoegd en er tevens een behoorlijk aantal interne links in aangebracht.
10-12-2008 De routebeschrijvingen staan nu ook in het pdf formaat paraat. U vindt ze op de contact pagina en het overzicht van de website. Er zijn inmiddels ook een flink aantal interne links binnen de website aangebracht en aangepast, hier wordt verder nog regelmatig aan gewerkt.
30-11-2008 Als uitbreiding op de pagina over laboratoriumonderzoek door RP Vitamino Analytic, zie ook het nieuws van 16 november, zijn er nu twee nieuwe. De eerste geeft wat informatie over de SKB test. De tweede pagina bevat de tests zoals we ze op een aanvraagformulier zien, en een aantal ziekten met de daarbij aan te bevelen onderzoeken.
22-11-2008 Een gering aantal laboratoria in ons land voert onderzoek uit - niet alleen voor artsen, ziekenhuizen en poliklinieken - maar ook voor complementair werkende therapeuten. Ten behoeve van deze therapeuten worden er door enige van deze laboratoria seminars georganiseerd. We hebben een vijftal laboratoria op de pagina met links vermeld. Er wordt alweer enige tijd met het RP Vitamino Analytic laboratorium samengewerkt.
16-11-2008 De afgelopen maanden heb ik, in overleg met een aantal cliënten, laboratorium onderzoek laten verrichten. Ik ben niet zo vlug enthousiast voor iets nieuws maar de mensen van RP Vitamino zijn hulpvaardig, snel, bieden kwaliteit en beschikken over veelzijdige kennis. Aan de hand van de uitslag die een analyse door het laboratorium biedt wordt er in overleg met de klant bepaald wat de beste te volgen behandelwijze is.
01-11-2008 De pagina met het Curriculum Vitae is een stuk minder lang geworden. De extra informatie bij een aantal opleidingen die ik gevolgd heb kregen een plekje op een eigen kleine webpagina. Door deze gelegenheid is die tekst tegelijkertijd wat verder uitgebreid.
28-10-2008 In verband met het afronden van de studie Acupunctuur moest er door Arda nog een scriptie geschreven worden. De scriptie is over 12 - niet al te grote - pagina's verdeeld. U kunt hem op de website inzien, er is als onderwerp voor Colitis ulcerosa gekozen. Het aanvullen en updaten van het lexicon heeft hierdoor de nodige vertraging opgelopen...
14-10-2008 De bij de voorvoegsels behorende pagina is gereed. Op deze nieuwe pagina vindt u een lijst met achtervoegsels voor woorden die als medische term gebruikt worden.
12-10-2008 We hebben een nieuwe pagina op de website geplaatst. Deze pagina toont een flink aantal voorvoegsels voor woorden die in de geneeskunde toegepast worden. Er wordt inmiddels gewerkt aan een bijbehorende pagina met achtervoegsels. De A- en B- pagina van het lexicon zijn begin deze maand uitgebreid, de rest volgt later.
23-07-2008 De website is voorzien van een zoekfunctie. Deze nieuwe pagina heeft een zoekvenster waar u het te zoeken woord kunt invullen. Na een klik op de knop zoeken toont Google een aangepaste pagina met daarop het resultaat van de zoekactie.
17-06-2008 Vandaag is de kast met testmateriaal in de praktijk weer uitgebreid. Het betreft een set van Totaal Balans bestaande uit 5 testdozen met allerlei parasieten. Met behulp hiervan kan een parasitaire belasting vastgesteld worden. Zie ook de pagina met de lijst testmaterialen.
06-06-2008 Na de vorige wijziging van februari hebben we het lexicon weer aangevuld. Deze telt nu ruim 900 ingangen meer.
14-04-2008 Deze nieuwe pagina werpt wat licht op de termen zoals te zien op een formulier voor onderzoek door een laboratorium. Ook deze is te vinden in het artikelen-overzicht. Er wordt ondertussen vrijwel dagelijks aan het verzamelen van materiaal voor het lexicon gewerkt.
24-03-2008 Het was even sjouwen, de fietstassen gevuld door flessen en een pak met de nodige liters mineraalwater. Deze inspanning leverde echter de gegevens voor een nieuwe pagina binnen de reeks van vergelijkende artikelen. U vindt deze pagina met natuurlijk mineraalwater in de artikelen-index.
22-02-2008 De verwijzingen naar de pagina's met het formulier, een bedankje en de email zijn uit de website verwijderd. Ze werden voor de gekste dingen gebruikt (misbruikt). De telefoon is bij uitstek geschikt voor het bespreken van een klacht of het maken van een afspraak. Het lexicon is weer met ruim 400 ingangen aangevuld.
13-01-2008 Het woordenboek (lexicon) met afkortingen en woorden op het gebied van de geneeskunde en biochemie is weer met ruim 200 ingangen aangevuld.
21-12-2007 Binnen een set van vergelijkende artikelen hebben we nog twee nieuwe pagina's voor u. Ze gaan beide over multi-aminozuren en u vindt ze op de artikelen pagina. Alle pagina's van het lexicon zijn inmiddels weer wat uitgebreid.
28-11-2007 Vandaag twee nieuwe pagina's. In deze artikelen vergelijken we potten met multi-vitaminen en multi-mineralen. Ze zijn niet bedoeld als test maar er zijn best wel opvallende verschillen. Verder is een deel van het lexicon weer groter gegroeid. Het betreft de pagina's A t/m K, aan de rest wordt nog gewerkt.
10-11-2007 De afgelopen paar dagen zijn gebruikt om een sliert van een pagina te beteugelen. Het gaat hier over de Bicom additieven testampullen. Hij is nu verdeeld over 10 veel kortere pagina's.
27-10-2007 Dit is een nieuw artikel over de beroepsvereniging waarbij Arda aangesloten is, de V.B.A.G.
24-10-2007 Een verse pagina met een artikel over cholesterol, omega-3, omega-6 en vetzuur. Er wordt vrijwel dagelijks gewerkt aan een uitbreiding van het woordenboek met afkortingen en termen die in de geneeskunde en biochemie toegepast worden.
19-10-2007 De interne links van de website zijn uitgebreid. Nu is vanaf iedere pagina op de website het lexicon oftewel woordenboek direct te raadplegen.
06-10-2007 In de afgelopen dagen is het woordenboek met ruim 300 ingangen uitgebreid.
19-09-2007 Er is nu een nieuwe pagina met de lijst van reeds verschenen artikelen. Verder zijn er in de gehele website aanvullingen, wijzigingen en verbeteringen doorgevoerd.
31-08-2007 Een nieuwe pagina met testmateriaal, het is de zogenaamde Oligoset.
25-08-2007 Twee pagina's zijn gegroeid: de homeopathie en links pagina. In verband met de steeds maar weer terugkerende vragen over testbuisjes hebben we de email pagina aangepast.
19-08-2007 Er zijn weer een aantal nieuwe pagina's verschenen. Het zijn: de endocriene hormonen, de hersenchemie, de hormonen + enzymen + neurotransmitters en het mesenchym. De laatste drie bevinden zich in de materiaal-sectie van de website. Deze nieuws-pagina hebben we naar een tabel overgezet, de lengte is hierdoor behoorlijk afgenomen.
29-07-2007 Arda staat inmiddels weer met beide pootjes - gezond en wel - op Haarlemse aarde. Ze is een certificaat rijker, wat is uitgegeven door het Qingdao Traditioneel Chinees Geneeskundig Hospitaal (in Qingdao, China). Er wordt nu gewerkt aan een nieuwe pagina over de verschillende hormonen in ons lijf.
25-07-2007 Het woordenboek of lexicon staat sinds vandaag op de webserver. Het bevat (moeilijke) afkortingen en woorden uit de geneeskunde en biochemie. Het hele alfabet is verdeeld over 20 pagina's. De 'Q', als voorbeeld, kent natuurlijk maar weinig woorden. De 'Q' en 'R' staan hier dan ook samen op een pagina. Aan de boven- en onderzijde van de tabellen met woorden is een horizontaal navigatie-menu gemaakt. Hiermee kan eenvoudig gewisseld worden tussen de verschillende pagina's van het alfabet.
30-06-2007 Ook moxa of moxeren is een reeds lang bestaande behandeling binnen de zeer oude Chinese geneeswijzen.
29-06-2007 De pagina die een alfabetisch overzicht (sitemap) van de Helianthus website biedt is gereed.
28-06-2007 Arda is inmiddels vanochtend via Beijing in Qingdao (China) gearriveerd. Hier zal zij zich, in een ziekenhuis, verder bekwamen in de Acupunctuur. Dit is eigenlijk bijna een dag te laat. De vlucht van 26 juni werd uiteindelijk vanwege een technische storing aan het toestel afgeblazen. Hopelijk komt ze 29 juli, niet opnieuw gehinderd door technische mankementen, weer gezond en wel in Haarlem terug.
21-06-2007 Sommige bezoekers worden vrolijk bij het zien van een zogenaamde 'sitemap'. Dit is gewoon niks anders dan een pagina, met links erin verwerkt, die een overzicht geeft van de gehele website. Nou, u ziet hem wel verschijnen want daar wordt dus ook aan gewerkt.
16-06-2007 Het heeft wel weer even geduurd maar de nieuwe pagina over de mineralen en spoor- of sporenelementen is vandaag online gegaan.
09-06-2007 De praktijk- en theorieexamens Acupunctuur heb ik inmiddels met goed gevolg achter de rug. Na de studiereis naar China zal ik nog een scriptie moeten schrijven...
06-06-2007 De toepassing van wat warmte en enige 'glazen bollen' opent extra mogelijkheden tot het behandelen van allerhande ongemak. Deze nieuwe pagina gaat over een stukje traditionele Chinese geneeswijzen: het cuppen of cupping.
27-05-2007 De nieuwe pagina over de vitaminen is vandaag een feit. Er wordt op dit moment gewerkt aan tekst over: cupping, moxa, mineralen en sporenelementen.
13-05-2007 Twee nieuwe pagina's: Ayurveda en de Nieuws-pagina, de laatste is deze die nu op uw scherm staat.
01-05-2007 De te testen Ayurvedische oliën, enkelvoudige- en samengestelde preparaten van de firma Holisan. De pagina groeide flink uit zijn jasje zodat we hem uiteindelijk uitgesmeerd hebben over drie aparte pagina's.
23-04-2007 Deze nieuwe pagina torst een lijst van orthomoleculaire supplementen van de firma Vivox. Dit gaat dan over vitaminen, mineralen, enzymen en nog wat meer die ik op u kan uittesten.
21-04-2007 Een nieuwe pagina met een testdoos van Dr. Schumacher die het mogelijk maakt diverse voedings- en genotmiddelen op hun uitwerking te controleren.
16-04-2007 Nieuw is een lijst met, per fabrikant, een overzicht van al het testmateriaal dat ik tijdens de diverse metingen in mijn praktijk ter beschikking heb.
12-04-2007 De pagina's met testmateriaal zijn uitgebreid. Deze lijst bevat verschillende allergenen die ons het leven zuur kunnen maken. Denk maar aan de allergische reacties die bij sommigen onder ons elk voorjaar weer de kop opsteken wanneer de bomen in bloei staan!
07-04-2007 Een nieuwe pagina in de materiaal sectie. Deze bevat een lijst, ze staan er niet allemaal in, met additieven of E-nummers die in onze voeding kunnen voorkomen. Een flink aantal producten hebben van deze toevoegingen een lijstje op zich...
01-04-2007 Het is geen 1 april grap want versie 3 van de website is een feit! In de voorgaande dagen heeft de gehele website een metamorfose ondergaan. Hij ziet er totaal anders uit maar blijft toch zeer herkenbaar, ook voor de terugkerende bezoekers.
31-03-2007 De contact pagina is nu voorzien van een aantal routebeschrijvingen plus de mogelijkheid deze beschrijvingen als tekstbestand te downloaden.
27-03-2007 Er zijn verschillende pagina's bijgewerkt en / of uitgebreid.
22-03-2007 Met zowel de Bicom als het Electroacupunctuur-apparaat zijn talloze stoffen, supplementen, mineralen en enge beestjes te testen. De lijst op deze nieuwe pagina geeft een indruk van de mogelijkheden. Deze testset heet 'parasieten en belastingen uit ons milieu'.
04-03-2007 De zelf 'geknutselde' zonnebloem vervangen door een toch wel aardige foto van zo'n bloem.
25-02-2007 Diverse aanvullingen en wijzigingen. Verder zijn er een aantal nieuwe foto's geplaatst.
18-02-2007 De disclaimer pagina is er bijgekomen.
13-02-2007 In de afgelopen dagen hebben we een aantal wijzigingen en aanvullingen doorgevoerd. Verder is de site opgevrolijkt met mijn curriculum vitae.
30-01-2007 Alle pagina's zijn gewijzigd en gegroeid... En er is een nieuwe speciaal voor het versturen van email aangemaakte pagina: de internetduif.
21-01-2007 De startpagina is opnieuw gewijzigd. Verder hebben we vier pagina's toegevoegd die eventueel voorkomende foutmeldingen van de server opvangen. Wanneer dit gebeurt kunt u vanaf zo'n pagina weer gewoon de gehele website bekijken.
07-01-2007 Alle pagina's omgebouwd. Er wordt nu gebruik gemaakt van een Cascading Style Sheet voor het vormgeven van een pagina. Tevens hebben we een aantal foto's van de praktijkruimte, het bioresonantie- en electroacupunctuur-apparaat, de kleurenpunctuur lichtset plus toebehoren over de verschillende pagina's verdeeld.
25-12-2006 Diverse pagina's gewijzigd en uitgebreid. Ja, het was Kerstavond en ja, het is nu Kerstmis...
20-12-2006 Na het invullen en versturen van het formulier wordt er een pagina met een bedankje getoond. Vanaf deze pagina kunt u weer gewoon de gehele website bereiken.
19-12-2006 Er is een pagina met een formulier gemaakt. Na het invullen hiervan wordt er een mailtje naar De Helianthus gestuurd.
16-12-2006 De index of startpagina werd behoorlijk uitgebreid.
15-12-2006 Een contact pagina met twee route-kaartjes toegevoegd.
04-12-2006 Vlak voor Sinterklaas nog een pagina met links erbij geknutseld.
01-12-2006 Alle pagina's gewijzigd. Er worden nu geen frames meer gebruikt en een pagina vult de gehele breedte van een beeldscherm. Alle html-pagina's zijn nu gevalideerd zodat ze in de meeste browsers goed weergegeven kunnen worden. Dit is nu dus versie 2 van de website.
19-11-2006 De registratie van de domeinnaam voor De Helianthus is afgerond. De bestaande website is op de nieuwe server gezet. De bestaande website werd in frames opgebouwd en bestaat uit een gering aantal pagina's. Deze website stond verscholen in een donker hoekje van het internet op zo'n gratis homepage van de internetprovider. Er was waarschijnlijk geen hond die 'm zag...