Additieven of E-nummers in onze voeding

De industrie die onze levensmiddelen fabriekt is veel omvattend. Deze fabrikanten hebben de beschikking over een geweldig arsenaal stoffen die onze voeding moeten opleuken. Ik ga ze hier niet allemaal voor u opsommen, dat hebben anderen al voor mij gedaan.

Deze stoffen zijn in groepen onderverdeeld en hebben allemaal die, ons in eerste instantie, nietszeggende E-nummers. Als voorbeeld hier een even snel tevoorschijn gegrabbeld handig pakje. De inhoud hiervan wordt geacht mij 'instant' op te kunnen 'kicken'.
Een kijkje naar de op de buitenzijde van de verpakking vermelde ingrediënten leert mij echter dat er op plaats drie een smaakversterker staat. De derde plaats in de opsomming van ingrediënten betekent echter ook dat er, op basis van het gewicht, procentueel best veel van in zit. Het is hier dan ook nog eens een trits; E621 + E627 + E631! De namen van deze hier gebruikte stoffen bevatten alle drie 'natrium'.

De hier wel genoemde E-nummers komen allemaal voor in de testdoos behorende bij de therapie met de Bioresonantie. Met deze testampullen kan er getest èn behandeld worden.

Op deze webpagina's staan de groepen additieven op alfabetische volgorde waardoor de nummers zelf niet, of maar voor een deel, in numerieke volgorde zijn komen te staan.
De originele pagina met additieven was een nogal lijvig geval. Hij is nu verdeeld over verschillende niet meer zo grote pagina's.

De groepen additieven:

Omhoog
 • Antioxidanten.
 • Aromastoffen.
 • Conserveermiddelen.
 • Emulgators, geleermiddelen, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen. Het toepassen van stabilisators in een door emulgators gebonden voedingsmiddel zorgen ervoor dat de binding van de stoffen gehandhaafd blijft.
 • Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen. Een glansmiddel geeft aan een product, als bijvoorbeeld snoep, een mooi glanzend laagje. Het genoemde antischuimmiddel moet voorkomen dat bijvoorbeeld je bak- of frituurvet gaat schuimen.
 • Kleurstoffen.
 • Meelverbeteraars. Je kunt meel witter doen tonen en de eigenschappen van deeg voor het bakken verbeteren door er meelverbeteraars aan toe te voegen.
 • Overige hulpstoffen. Gemodificeerd zetmeel wordt als hulpstof verkregen uit natuurlijk zetmeel door er een enzymatische, chemische of fysische bewerking op los te laten. Dit zetmeel kunnen we zo vervaardigen uit rijst-, tarwe-, tapioca-, maïs- of aardappelzetmeel. Verder zitten er in deze groep diverse hulpstoffen die een functie kunnen hebben als verdikkingsmiddel, bindmiddel, emulgator of stabilisator. Deze hulpstoffen vinden hun toepassing in talloze gerechten en producten.
 • Smaakversterkers. Smaakversterkers versterken, hoe kan het ook anders, de natuurlijke smaak van een voedingsmiddel of product en worden vaak in bijvoorbeeld 'kant-en-klaar' maaltijden gebruikt.
 • Verpakkingsgassen. Wanneer er op de een of andere verpakking ergens staat 'onder beschermende atmosfeer verpakt' klinkt dat prachtig. Is het niet? Je weet echter dat je een 'vergast' pakje slanke-zeemeerminnen-worst in je handen houdt. Deze gassen worden geacht de houdbaarheid van je zakje worst te verlengen doordat er geen zuurstof bijkomt.
 • Voedingszuren. In onze voedingsmiddelen komen van nature voedingszuren voor en ze werken veelzijdig. Toegepast in de voeding versterken ze de werking van antioxidanten en conserveermiddelen. Verder verhogen ze de zuurtegraad en zorgen voor het behoud van kleur.
 • Zoetstoffen.
 • Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen. Het toevoegen van rijsmiddelen of bakpoeder laat het gekneedde deeg, tijdens de voorbewerking en het bakken zelf, rijzen.

Alle nummers voorafgegaan door de letter 'E' zijn goedgekeurd in de Europese Unie. Dit wil overigens niet zeggen dat ze in elk van de aangesloten landen ook allemaal toegepast worden.

Deze testdoos met E-nummers bevat de, in de praktijk bewezen, meest voorkomende belastingen voor ons lichaam door additieven in onze voedingsmiddelen. Met behulp van deze testampullen kan er door middel van Bioresonantie of Electroacupunctuur getest èn behandeld worden. Of het nu een allergie betreft, eczeem of iets anders, tenslotte kunnen we al deze stofjes de zak geven!
Omhoog