Orthomoleculaire therapie

Allereerst een verklaring van het woord orthomoleculair. Ortho komt uit het Grieks (orthos) en betekent: recht, goed of juist. Moleculair, als tweede gedeelte van het woord, betekent dan op de moleculen in het menselijk lichaam betrekking hebbend.

Wanneer mensen zich, terwijl zij nog gezond zijn, voorzien van een uitgebalanceerde voeding verkleinen zij daarmee de kans op een ziekte. Je kan ook zeggen: zij stellen het tijdstip, van het krijgen van een ziekte, uit naar een later moment in hun leven.

Hierbij een foto van verschillende merken Orthomoleculaire voedingssupplementen.
Hierboven een opname van een aantal orthomoleculaire voedingssupplementen.
Te zien zijn hier potjes van Orthica, Vitals, AOV, DNH en Biotics.

In de dagelijkse praktijk blijkt het vaak moeilijk haalbaar een evenwichtig voedingspakket te gebruiken. De peilingen voor wat betreft onze consumptie van voedsel wijzen dit uit. De orthomoleculaire voedingsleer, waarin de voeding natuurlijk wel centraal staat, kan hierbij behulpzaam zijn.

Met orthomoleculaire voedingstherapie worden tekorten en klachten behandeld door de organen te voorzien van een optimale moleculaire omgeving. Deze vorm van therapie streeft er naar de lichaamscellen de benodigde nutriënten of voedingsstoffen in optimale hoeveelheden te verstrekken.

Doel hierbij is het instandhouden, herstellen of aanzienlijk verbeteren van de lichamelijke gezondheid.

Als voorbeeld noem ik hier een aantal stoffen: vitamine B6 (pyridoxine), calcium, magnesium, natrium, aminozuren, foliumzuur, inositol, kalium, ijzer, borium, selenium, de vetzuren en zo kan ik nog wel even doorgaan want het aantal is behoorlijk groot.

Zowel onze dagelijkse 'natuurlijke' voeding alswel een eventueel ter ondersteuning ingenomen voedingssupplement zullen er toe bijdragen dat we een goede gezondheid behouden. Dit heeft echter niet zoveel zin wanneer ons lichaam ze niet goed kan opnemen. We hebben het hier natuurlijk over de spijsvertering die in de Ayurveda 'agni' genoemd wordt. Het is zelfs zo dat het teveel aan voeding, supplementen of medicijnen wat niet verteerd word een extra belasting voor ons lichaam vormt. Indirect zullen zij op termijn de een of andere ziekte veroorzaken door het verstoren van een normaal functionerend lichaam.

De stoffen waaruit de supplementen bestaan en de voedingsmiddelen zijn met behulp van het bioresonantie apparaat of met electroacupunctuur te testen. In mijn praktijk zijn veel sets met testmonsters van deze stoffen aanwezig. U kunt natuurlijk ook een door uzelf gebruikt, of een van iemand anders geleend, middel uit laten testen. Deze testen, met een toelichting en uitleg, kunnen ook tijdens een kort consult plaatsvinden.

Een tabel werkt altijd weer verhelderend wanneer het er om gaat gegevens te vergelijken. We hebben vier artikelen met een vergelijking van orthomoleculaire supplementen samengesteld. Vergeleken worden een aantal:
  • multi-mineralen. Hier werden 11 tot 14 mineralen gecombineerd in één product.
  • multi-vitaminen. 15 tot 16 verschillende vitaminen in één capsule of tablet.
  • multi-aminozuren, als een capsule of tablet. Deze multi's werden samengesteld uit 18 tot 20 aminozuren.
  • multi-aminozuren, deze werden verkocht in de vorm van poeder. Ook bij deze multi's telden we 18 tot 20 verschillende aminozuren per merk.
Deze supplementen bleken toch wel wat verschillend te zijn...

Het is in ieder geval niet zo dat u, wanneer u mijn praktijk verlaat, gehinderd zult worden door een plastic tas vol met 'voorgeschreven' orthomoleculaire middelen! Om nog maar te zwijgen over hoe de inhoud van de portemonnee dit ondergaat...

Orthomoleculaire voedingsstoffen zijn zeker geen geneesmiddelen. Het zijn stoffen die, in een soms wel wat beperkte hoeveelheid, in ons eigen lichaam en onze voeding voorkomen en een opbouwende werking van de cellen bieden. Vermeldenswaard is verder nog dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid - de ADH, RLV wordt ook wel gebruikt - een gemiddelde is en eigenlijk voor gezonde mensen geldt...
homebioresonantiebiotensorcraniosacraalelectroacupunctuur
fytotherapiehomeopathiekleurenpunctuur • orthomoleculair • links
ayurvedanieuwscontactcurriculum vitaedisclaimertesten
• • • artikelenoverzicht van de websitelexiconzoeken • • •