Overzicht van de artikelen

In de onderliggende tabel vindt u de reeds verschenen artikelen. Er is ook op deze pagina weer gekozen voor een volgorde op alfabet. De links in de eerste kolom van de tabel brengen u naar de pagina met het gewenste artikel. De tweede kolom in de tabel bevat een korte beschrijving.

Artikel: Korte beschrijving van het artikel:
Aandoeningen Deze pagina toont een aantal ziekten en aandoeningen met de daarbij geadviseerde onderzoeken die door het laboratorium van RP Vitamino Analytic kunnen worden uitgevoerd. De onderzoeken hebben een verwijzing naar de info op de uitgebreide pagina. Op het tweede gedeelte van de eerstgenoemde pagina vindt u de onderzoeken zoals deze op het benodigde aanvraagformulier te vinden zijn.
Datum eerste publicatie: 30 november 2008.
Achtervoegsels Deze pagina vormt een set met de eerder gepubliceerde lijst met voorvoegsels. We hebben nu dus een lijst met voorvoegsels en achtervoegsels van medische woorden die in de geneeskunde hun toepassing vinden.
Datum eerste publicatie: 14 oktober 2008.
Allergie en acupunctuur We bekijken volgens de traditionele Chinese geneeswijzen, de TCG of TCM, oorzaken van allergie en het behandelen met acupunctuur. We noemen verschillende verschijnselen die kunnen optreden, de oorzaken van de ziekte en de behandeling. Symptomen zoals astma, eczeem, jeuk en netelroos zien we vaak. De pagina bevat hoofdstukken over astma, hoest, hooikoorts, eczeem en voedselallergie die allen ontstaan uit een allergie. Datum eerste publicatie: 4 juni 2009.
Allergie en Ayurveda Dit artikel vormt een uitbreiding op de al wat langer bestaande pagina's over allergie. U vindt hier wat allergie volgens de Ayurveda is, de etiologie, de Srotamsi, de specifieke uitingen per Dosha, de behandeling, tips en ayurvedische kruiden tegen allergie. Een deel gaat over melkintolerantie, melkproducten en alternatieven hiervoor.
Datum eerste publicatie: 24 juli 2009.
Allergie en overgevoeligheid Een allergische reactie van het lichaam kan licht maar ook hevig zijn en zelfs gevaar voor het leven inhouden. Iemand met een allergie (een allergicus) ervaart, vaak dagelijks, het nodige ongemak. Deze reacties, of ze nu gevaarlijk zijn of niet, worden door contact via de huid of slijmvliezen met een stof (het allergeen) die van buiten het lichaam komt veroorzaakt. In veel gevallen heb je dan last van de huid (eczeem), luchtwegen (astma en hooikoorts) of de ogen (bindvliesontsteking of conjunctivitis). Een allergie blijft vaak je leven lang spoken maar kan ook in de loop der jaren slijten.
Datum eerste publicatie: 11 april 2009.
Colitis ulcerosa Dit onderwerp staat weliswaar in dit overzicht met artikelen maar is een scriptie.
Voor het compleet afronden van de studie acupunctuur bij de academie Qing-Bai moest er een scriptie ingeleverd worden. Het met reguliere medicatie, acupunctuur en moxa te behandelen onderwerp is uiteindelijk Colitis ulcerosa geworden. Het is een ontsteking van de dikke darm of colon, die gepaard gaat met koorts en de vorming van zweren met veelal ook een afscheiding van bloed en pus.
Datum publicatie: 28 oktober 2008.
Hormonen Er bevinden zich verschillende organen in ons lichaam die hormonen afscheiden. De werking van weer andere organen, waar een bepaald hormoon voor bedoeld is, kan hierdoor geremd of juist gestimuleerd worden. Dit artikel gaat, meer precies, over de endocriene hormonen die stoffen afgeven aan het bloed.
Datum eerste publicatie: 19 augustus 2007.
Laboratorium-onderzoek Een kijkje in het lab. Onderzoek in het laboratorium van RP Vitamino biedt mij uitgebreidere mogelijkheden om tot een goede diagnose te komen. Men kan daar dan onder andere de ontlasting oftewel de feces op verschillende manieren onderzoeken, een haaranalyse maken of op gliadine testen wat in gluten zit. Deze analyses zijn in het bijzonder bedoeld voor de diverse complementair werkende artsen en therapeuten. U vindt op deze pagina een 27-tal onderzoeken, waarvan enige onderzoeken uit verschillende onderdelen bestaan. Datum eerste publicatie: 16 november 2008.
Laboratorium-onderzoek (termen) Een rekje met glazen buisjes. Wanneer de huisarts of een specialist ons voor onderzoek naar het laboratorium stuurt worden we gehinderd door een vel papier met daar op de nodige moeilijke termen en afkortingen (abracadabra). Zonder geneeskunde gestudeerd te hebben sta je toch wat sip naar kreten als ASAT, CRP of leucocyten te kijken. Welnu, we hebben er op deze pagina een aantal voor u bijeengesprokkeld. Datum eerste publicatie: 14 april 2008.
Mineraalwater

+ update! Een paar flessen mineraalwater.
In winkels en supermarkten vinden we vele merken mineraalwater in de schappen. Dit water wordt veelal verkocht in een fles of pak, al dan niet opgeleukt met een kleurtje of bubbeltjes. We bekijken op deze pagina een zestal van deze watertjes. Er is gekozen voor 'natuurlijke' producten, dus geen koolzuur en 'kleurtjes'. De analyse van de fabrikanten en wat eigen metingen tonen ons de verschillen in mineralen en andere stoffen. In de bijgevoegde update: een fles mineraalwater kan zo maar van de ene dag op de andere van samenstelling veranderen...
Datum eerste publicatie: 24 maart 2008. Datum van de update: 15 maart 2009.
Mineralen Mineralen zijn natuurlijke anorganische stoffen van moeder aarde en zijn voor vrijwel alle levensvormen volstrekt onmisbaar. Om er voor te zorgen dat bijvoorbeeld de vitaminen een nuttig effect sorteren heeft ons lichaam kleine hoeveelheden van deze mineralen nodig. Het lichaam kan niet zelf deze mineralen aanmaken. We zullen ze door middel van onze voeding moeten vergaren en kunnen dit eventueel in de vorm van een supplement of preparaat aanvullen. Datum eerste publicatie: 16 juni 2007.
Multi-aminozuren
(capsule of tablet) Potje met multi aminozuren.
Als supplement zijn aminozuren apart te koop. Er bestaan echter ook producten waarin de aminozuren gecombineerd in een capsule of tablet verpakt worden. Hier bekijken we een drietal van deze multi-aminozuren, in de vorm van een tablet of capsule, en we zien best wel een aantal opvallende verschillen... Het hier afgebeelde product doet niet mee in de vergelijking.
Datum eerste publicatie: 20 december 2007.
Multi-aminozuren
(poeder) Potje met multi aminozuren als poeder.
Op deze pagina vergelijken we ook aminozuren waarvan er meerdere in een product zijn samengevoegd, als multi dus. Deze vergelijking betreft drie multi-aminozuren die als poeder op de markt gebracht worden. We zien ook weer bij dit vergelijk hier en daar forse verschillen in de samenstelling... Het hier afgebeelde product doet niet mee in de vergelijking.
Datum eerste publicatie: 20 december 2007.
Multi-mineralen Potje met multi mineralen. Deze pagina toont de dosis en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van een aantal mineralen verenigd in een 'multi-mineralen' complex. Het is geen test maar een vergelijking. Deze hier vergeleken zogenaamde multi's zijn nogal verschillend... Het hier aan de linkerkant afgebeelde product loopt niet mee in deze vergelijking.
Datum eerste publicatie: 27 november 2007.
Multi-vitaminen Potje met multi vitaminen. Dit is, zeg maar alfabetisch gezien, een vervolg op de vergelijking van multi-mineralen. Deze pagina biedt geen test maar we kijken hier wat de etiketten van een aantal multi-vitaminen ons te vertellen hebben. Ook hier zien we weer wat uiteenlopende waarden... Het hier aan de linkerkant afgebeelde product loopt niet mee in deze vergelijking.
Datum eerste publicatie: 25 november 2007.
RBNG Het register beroepsbeoefenaren natuurlijke gezondheidszorg, afgekort tot RBNG, is een overkoepelende organisatie die therapeuten op HBO-niveau in de natuurlijke gezondheidszorg certificeert en registreert. Alleen een kwalitatief goede therapeut die hogere beroepsopleiding(en) heeft gevolgd kan worden geregistreerd in het RBNG. Dit HBO register is voor een ieder toegankelijk, ofwel openbaar.
Datum eerste publicatie: 9 januari 2010.
SKB test De ROTS test en belasting van de nieren. De uit 2 onderdelen bestaande test op bloedsedimenten ofwel SKB. De ROTS test en de SKL test worden hier gecombineerd en verbeteren de kwaliteit van diagnosticeren in belangrijke mate. De ROTS test betreft de zogenoemde vrije radicalen in het bloed. Tijdens het uitvoeren van de SKL test kijkt men naar de eventuele afwijkingen in kleur en vorm maar ook structuur van de rode bloedcellen (erytrocyten). Ook deze dubbele test wordt, naast de verschillende andere onderzoeken, in het laboratorium uitgevoerd. Datum eerste publicatie: 30 november 2008.
Spijsvertering Doorsnede van het colon. Onze voeding bestaat voornamelijk uit eiwitten, koolhydraten en vetten. Allemaal stoffen die uit grote moleculen zijn opgebouwd. De spijsvertering van ons lichaam heeft als taak deze stoffen te splitsen in bouwstenen zoals de aminozuren, suikers in enkelvoudige vorm oftewel monosachariden en vetzuren. We beginnen natuurlijk met het tussen onze tanden steken van een hap voer, er flink op te kauwen en het speeksel gaat er wel voor zorgen dat het een smeuïge prop wordt...
Datum eerste publicatie: 1 februari 2009.
Sporenelementen Ook de sporenelementen zijn, net als de vitaminen en mineralen, onmisbaar voor onze stofwisseling. Het menselijk lichaam heeft er maar betrekkelijk kleine hoeveelheden van nodig. Datum eerste publicatie: 16 juni 2007.
TBNG Tuchtrecht beroepsbeoefenaren natuurlijke gezondheidszorg, afgekort tot TBNG, is een onafhankelijke non-profitorganisatie. Deze stichting heeft al sinds 1990 ervaring in het afhandelen van klachten en het verzorgen van tuchtrechtszaken. Beroepsverenigingen die voldoen aan kwaliteitscriteria kunnen een overeenkomst afsluiten met de TBNG.
Datum eerste publicatie: 9 januari 2010.
VBAGLogo van de VBAG. Een natuurgeneeskundig therapeute kan eigenlijk niet zonder een beroepsvereniging. Arda bezit al de nodige jaren een licentie van deze vereniging. Deze vereniging houdt onder andere een register van ingeschreven therapeuten en de verstrekte licenties bij. Het lidmaatschap maakt het noodzakelijk voortdurend aan bijscholing en nascholing te voldoen. Voordat je toegelaten wordt moet er ook een eed en gelofte afgelegd worden. Door dit artikel krijgt u een idee wat de VBAG zoal doet voor de aangesloten leden.
Datum eerste publicatie: 28 oktober 2007.
Vetzuren Dit artikel gaat over de verschillende soorten vet. We kennen onverzadigd en verzadigd vet maar ook vetzuur zoals het transvet. Verder is er nog zoiets als cholesterol, omega-3 en omega-6. Voor ons lichaam zijn er enkele essentieel in verband met een gezond organisme. Datum eerste publicatie: 25 oktober 2007.
Vitaminen Potjes met vitaminen. Vitaminen zijn voor ons lichaam van levensbelang. Deze bouwstenen zijn voor de groei en het instandhouden van het organisme onontbeerlijk. Bij een ongezonde eet- en leefstijl kunnen er, vroeg of laat, allerlei verschijnselen van ziekte de kop opsteken.
Datum eerste publicatie: 28 mei 2007.
Voorvoegsels Deze pagina toont een lijst met voorvoegsels van medische termen die in de geneeskunde gebruikt worden. Er is ook een tweede bijbehorende pagina maar dan met achtervoegsels. Datum eerste publicatie: 12 oktober 2008.
Wetenswaardigheden Een - nu nog maar kleine - verzameling wetenswaardigheden of weetjes die betrekking hebben op drinken, eten, gezondheid of ziekte. Datum eerste publicatie: 13 juni 2009.

Deze nog betrekkelijk kleine reeks artikelen zullen we in de loop van de tijd wel iets uitbreiden. Kom nog maar eens terug om rond te neuzen.
Omhoog

homebioresonantiebiotensorcraniosacraalelectroacupunctuur
fytotherapiehomeopathiekleurenpunctuurorthomoleculairlinks
ayurvedanieuwscontactcurriculum vitaedisclaimertesten
• • • artikelen • overzicht van de websitelexiconzoeken • • •