Vergelijking van multi-aminozuren

De verschillende aminozuren vervullen allerlei functies in het lichaam. Ze zijn benodigd voor de opbouw van vooral eiwitten, lipiden en peptiden. Een aantal aminozuren zijn essentieel oftewel onze voeding moet ze in een voldoende hoeveelheid bevatten. De overblijvende niet essentiële aminozuren kunnen in het lichaam omgezet worden uit de essentiële.

Dit artikel volgt op de vergelijkende artikelen van een drietal multi-vitaminen en multi-mineralen. De tabel die we op deze pagina geplaatst hebben toont ons snel de onderlinge verschillen van, ook hier weer drie, aminozuur-complexen. Ze worden in de vorm van capsules of tabletten geleverd en we noemen ze hier verder multi-aminozuren.

Dit artikel is geen kwaliteitstest. Het is niet de intentie hier over deze producten een oordeel te vellen, er een waarde aan toe te kennen of ze een (rapport)cijfer te geven. Elke hier vergeleken pot kunt u wellicht vinden in de schappen van een verkooppunt van orthomoleculaire producten. De bij deze multi-aminozuren behorende merknamen hebben we weggelaten ...

Alle waarden in de tabel staan genoteerd in 'mg' wat natuurlijk milligram betekent. De waarden gelden steeds voor één tablet of capsule. Ze zijn, indien nodig, omgerekend en afgerond om u dat gedoe achter de komma te besparen. Een lege cel in de tabel geeft aan dat het betreffende aminozuur niet aanwezig is in dit product. Voor de aminozuren bestaat geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) bij het voedingscentrum.

Aminozuur: Multi 1: [ 1 ] Multi 2: [ 1 ] Multi 3: [ 1 ]
Alanine 77 mg 16 mg 30 mg
Arginine 40 mg 63 mg 35 mg
Asparaginezuur 154 mg 31 mg 85 mg
Carnitine 10 mg    
Citrulline   6 mg  
Cysteïne 25 mg 3 mg 6 mg
Fenylalanine 47 mg 38 mg 50 mg
Glutamine   75 mg  
Glutaminezuur 258 mg 94 mg 240 mg
Glycine 28 mg 38 mg 20 mg
Histidine 30 mg 9 mg 25 mg
Isoleucine 100 mg 38 mg 55 mg
Leucine 160 mg 63 mg 90 mg
Lysine 137 mg 94 mg 80 mg
Methionine 35 mg 50 mg 30 mg
Ornithine 10 mg    
Proline 97 mg 6 mg 110 mg
Serine 77 mg 3 mg 55 mg
Taurine   25 mg  
Threonine 73 mg 38 mg 40 mg
Tryptofaan 21 mg   10 mg
Tyrosine 53 mg 13 mg 50 mg
Valine 69 mg 50 mg 70 mg

We hebben in de tabel hierboven kunnen zien dat er bij enige aminozuren grote verschillen tussen de drie fabrikaten bestaat [ 2 ]. Er zitten beslist géén fouten in de door ons ingevoerde getallen. Hier even de verschillen die toch wel erg opvallen:
  • In multi 1 zit 25 mg cysteïne tegen slechts 3 mg in multi 2.
  • Bij proline, maar vooral bij serine zijn de verschillen nog veel groter:
    proline in multi 3 noteert 110 mg tegen 6 mg in multi 2, dit is ongeveer 18 keer zoveel.
  • Qua het verschil staat serine aan de absolute top: 77 mg in multi 1 tegen slechts 3 mg in multi 2. Dit is bijna factor 26! en daarmee zelfs nog groter dan bij de vergelijking van multi-vitaminen het geval was.
Verder valt op dat we carnitine, citrulline, glutamine, ornithine en taurine steeds bij 2 van de 3 producten missen. Net als bij de voorgaande vergelijkingen van multi-mineralen en ook multi-vitaminen begin je je moeizaam af te vragen welk product nu te gaan kopen ...

Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Het is niet zaligmakend dat er van één of van meerdere aminozuren vooral véél in een tablet zit. De onderlinge verhoudingen moeten ook niet uit het oog verloren worden. Voor deze verhoudingen tussen de aminozuren kijken we dus in één van de kolommen van de bovenliggende tabel.

Het is ook mogelijk supplementen te kopen waar per pot maar een enkel aminozuur in zit. Dit heeft natuurlijk het voordeel dat je zelf kunt beslissen hoeveel je van elk slikt. Maar bij, pak weg, 5 of nog meer van die verschillende potten wordt het toch wel even slikken ...

Of het noodzakelijk is een supplement aminozuren te slikken zal van geval tot geval bekeken moeten worden. Met behulp van een aantal testdozen en de Bicom (bioresonantie) of met electroacupunctuur is het mogelijk om de verschillende aminozuren zowel apart als in combinatie te testen.
[1] Voor alle in deze aminozuur-complexen voorkomende aminozuren is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) bekend. We kunnen hier dus niet kijken of er volgens de ADH wel voldoende milligrammen werkzame stof in de capsules en tabletten zijn gestopt.
[2] We hebben nog een tweede, vergelijkbare, pagina als een vervolg. Deze vergelijkt ook aminozuren-multi's, maar dan deze die in de vorm van poeder geleverd worden.
Omhoog